
Alcoholvrij bier, in Nederland wordt ook wel maltbier genoemd. Het mag alcoholvrij heten als het niet meer dan 0.1% alcohol bevat. Mocht het meer bevatten dan noemen we het alcoholarm bier. Dit bier mag dan niet meer dan 1.2% alcohol bevatten.
Echter zijn deze percentages volgens de Nederlandse wet zo geregeld. In andere landen ligt het maximumpercentage op 0.5% in België of zelfs 1.2% in Frankrijk. Het verschilt dus soms hoeveel alcohol een alcoholvrij biertje mag bevatten.
Maar hoe ontstaat alcoholvrij bier?
Bij het brouwen bier met alcohol ontstaat er tijdens de vergisting alcohol en koolzuur. Bij het brouwen van alcoholvrij bier verloopt dit proces hetzelfde maar met een extra stap. Er zijn 3 verschillende methodes voor een bierbrouwer om alcoholvrij bier te maken:
1. Speciale Gist: De eerste methode verschilt niet veel van het brouwproces voor traditioneel bier. Ook hierbij wordt water, mout, hop en gist gebruikt. Echter wordt een speciale gist soort gebruikt en vindt vergisting plaats bij een lagere temperatuur dan die nodig is voor het brouwen van traditioneel bier. Door tijdens dit proces de gistcellen af te breken vlak voordat de vergisting plaatsvind, ontstaat er geen alcohol.
2. Destilleren: Een andere methode voor het brouwen van alcohol vrij bier is destilleren. Met deze methode wordt het bier gebrouwen met alcohol, echter wordt door middel van verhitting tijdens het brouwen de alcohol verwijderd. Door verhitting verdampt niet alleen de alcohol, maar gaan ook de aroma's verloren. Om toch de smaak te behouden van het bier, wordt tijdens de destillatie de aroma's uit het brouwsel gehaald en later weer toegevoegd.
3. Omgekeerde Osmose: Bij de derde en tevens laatste methode wordt tijdens het brouwproces het bier gefilterd en daardoor de alcohol gescheiden. Het filteren wordt gedaan middels een membraan, waar het brouwsel doorheen wordt geperst. Het is echter een lang en kostbaar proces en is daarom geen veel gebruikt proces.
Inmiddels wordt niet alleen het gewone bier alcoholvrij gebrouwen, maar zijn er ook vele soorten speciaal bieren alcoholvrij op de markt gekomen. Alcoholvrij bier is daarmee een populaire drank geworden. De Alcoholvrijshop heeft een keuze uit ruim 30 alcoholvrije bieren.